Blog - Denon - HEOS Link (HS1) reparatie - 2020

17-Jun-2020

Donate to Duteweerd Elektronica

Klacht: Denon – HEOS Link (HS1) valt uit tijdens het opstarten. Status LED knippert blauw voor ongeveer 15 seconden en valt dan uit.
Updated on: 17-06-2020

Onderzoek

In eerste instantie lijkt het alsof de unit geen netwerk kan vinden en dan stopt met zoeken. De eerste test was om deze unit aan te sluiten via de netwerkpoort. Dit gaf als resultaat dat de link verbrak op het moment dat de blauwe LED stopt met knipperen. De unit stopt dus niet alleen met zoeken, maar schakelt zichzelf helemaal af.

Na het downloaden en bestuderen van de service handleiding, zijn er een aantal opties om te proberen. De belangrijkste in dit geval, is om uit te zoeken waarom deze unit zichzelf afsluit. Dit kan door kortsluiting komen of door een beveiliging. Deze unit test alle voltages tijdens het opstarten en geeft een DC-Fout signaal als er een voltage niet correct is. Dit DC-Fout signaal kan uitgelezen worden op PIN 25 van IC11.

Na ongeveer 15 seconden geeft IC11 3.3v op de DC-fout pin waarna de voeding zichzelf uitschakelt. Hieruit blijkt dat er mogelijk een spanning niet (goed) aangemaakt is. Tijdens het opstarten moeten de volgende spanningen worden aangemaakt: 3.3Vdc, 5Vdc, 12Vdc, +8Vdc en –8Vdc.

3.3Vdc en 5Vdc worden direct aangemaakt (en horen altijd aanwezig te zijn), 12Vdc, +8Vdc en –8Vdc worden pas aangemaakt nadat het systeem een signaal gegeven heeft (8Vdc on/off signaal). Deze spanningen zijn voor het analoge audio gedeelte en worden door de software gestart.

3.3Vdc en 5Vdc waren aanwezig, +8Vdc en –8Vdc niet voordat de unit uitschakelt en nadat 8Vdc on/off signaal actief is. Het schema in de service handleiding (kan helaas niet online posten worden) geeft aan dat zonder +8Vdc, -8Vdc niet aangemaakt kan worden (via een transistor geschakeld). Hierdoor is of het niet doorkomen van het on/off signaal de verdachte, of het circuit voor het aanmaken van deze + en - 8Vdc.

HS1 - +8Vdc circuit

8Vdc signaal komt vanuit een connector board naar de voeding. Op de connector is de 8Vdc on/off signaal aanwezig na ongeveer 10 seconden. Echter krijgt IC99 (fixed volt. reg.) geen spanning om de +8Vdc aan te maken. Tot aan Q926 (RT1N141C transistor) is het signaal aanwezig (gate) waarna het stopt. Q926 is mogelijk defect waardoor IC99 niet kan inschakelen.

Reparatie:

Omdat Q926 niet begint te geleiden nadat het 8Vdc on/off signaal actief is, is deze transistor vervangen. Deze is van het type RT1N141C en zit verbonden aan GND.

Nadat Q926 vervangen was, komt er na 10 seconden 15Vdc op IC99. Echter is er nog geen +8Vdc zichtbaar aan de output (ongeveer 0,1Vdc). Ook is er geen kortsluiting meetbaar in het +8Vdc circuit. Hierdoor blijkt dat deze Fixed voltreg. mogelijk ook defect is waarna deze is vervangen. Echter, het type NJM7808FA is in EU lastig leverbaar. Na het vergelijken van verschillende datasheets, komt L7808CV (STM) nagenoeg overeen en is goed leverbaar.

Denon HS1 - new volt.reg.

Nadat deze vervangen is, is zowel de +8Vdc en –8Vdc na ongeveer 10 seconden aanwezig waardoor het DC-fout signaal uitblijft. De unit start nu volledig op zonder zichzelf af te sluiten. Ook na een uur testen is de spanning stabiel en de temperatuur van IC99 42 graden.

Denon HS1 - new volt.reg. FLIR temperatuur

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, laat dan een bericht achter.

Als dit interessant was, overweeg dan een vrijwillige donatie te doen. Dat kan hier