Blog - JK - Opticontrol-5 - 2021

13-Feb-2021

Donate to Duteweerd Elektronica

Klacht: JK - Opticontrol-5 verspringt in temperatuur en gaat in ERROR "EE" (tussen 0 en 80 graden). Een week later startte de unit niet meer op (geen display meer) of gaf kort de temperatuur en startte niet verder. Hierdoor functioneerde de vloerverwarming niet meer.
Updated on: 13-02-2021

Onderzoek

Het onderzoek richtte zich in eerst instantie op de voeding. Het probleem leek vooral te komen doordat er iets in de spanning niet goed functioneerde. Bij het openen van de unit viel direct een bolstaande condensator op bij de transformator.

JK-Opticontrol_repair1

De transformator zorgt voor een 9Vac spanning welke door een diodebrug naar gelijkstroom wordt omgezet. Onbelast komt er bijna 12Vac uit de transformator welke door de gelijkrichting rond de 16Vdc zit. Na de gelijkrichting is een 16V 470uF (85 graden) condensator geplaatst voor het afvlakken. Deze staat bol en is defect.

Nameten leert dat deze condensator nog maar een capaciteit had van 2uF (i.p.v. 470uF).

Nadat de spanning gelijkgericht en afgevlakt is (ongeveer 16Vdc), wordt deze door een fixed voltage regulator terug gebracht naar 5Vdc voor de PIC microcontroller. Het hart van deze Opticontrol. Door de defecte afvlakcondensator, schommelt deze spanning tussen de 1,5Vdc en 2,8Vdc waardoor de controller niet kan starten.

JK-Opticontrol_repair2

Reparatie:

De reparatie van de Opticontrol bestaat uit het vervangen van de afvlakcondensator. Omdat de voltage rond de 16Vdc ligt, is de huidig wat aan de beperkte kant. Daarvoor is een 25V – 470uF een betere keuze. Om beter bestand te zijn tegen de warmte, is voor een 105graden versie gekozen.

JK-Opticontrol_repair3

Nadat de unit terug geplaatst is aan de verdeler, startte deze weer correct op en gaf de juist temperatuur weer (en bleeft stabiel). Door het activeren van de thermostaat (warmtevraag), werd de juiste zone geactiveerd. De vloerverwarming was weer volledig functioneel.

JK-Opticontrol_repair_finish

Mocht je vragen hebben over dit onderwerp, laat dan een bericht achter.

Als dit interessant was, overweeg dan een vrijwillige donatie te doen. Dat kan hier